День української писемності та мови

Загинули б люди, повірте, без мови, 

Бо як же вони спілкуватись могли? 

Якби говорити не вміли, й читати, 

То дикі б, печерні ще й досі були.

       Мова – духовний скарб нації. Це не просто засіб людського спілкування, це те, що живе в наших серцях. Змалечку, виховуючи в собі справжню людину, кожен із нас повинен в першу чергу створити в своїй душі світлицю, у якій зберігається найцінніший скарб – МОВА. Недарма говориться, що без усякої іншої науки ще можна обійтися, а без знання рідної мови обійтися не можна. І це справді так. Тому 9 листопада 2021 року, в День української писемності та мови, у Долинянському НВК вчителем української мови і літератури Зачепило О.М. було проведено свято «Одна вона у нас така – уся співуча, дзвінка й голосна». 

    Вчитель презентувала відеоматеріали та розповіла про тернистий шлях нашої мови, історію її виникнення, а учні 5-9 класів  декламували вірші, акцентуючи увагу своїм виступом на важливості  української мови в сучасному житті. Не обійшлося і без пісні «Мова – це Україна», яку виконали учні 5-6 класів Копко О., Врублевська В., Молдован М., Тирпак Ю.

     А з метою розширення знань про красу і багатство української мови, виховання любові до рідного слова було проведено вікторину «У царстві рідної мови». Подорожуючи мовним потягом, учні з команд «Граматика» і «Слово» зупинялися на станціях «Ерудит», «Майстер слова», «Мовне асорті», «Конструктор», «Лінгвістична», «Секретна абетка».

        Активність учнів була виявлена під час проведення завдання на станції «Майстер слова», де кожна команда складала 10 іменників зі слова «лексикологія». Цікавим було завдання на станції «Лінгвістична», де кожна команда проявила свої знання і кмітливість з теорії мовознавства, а швидкість потрібна була учням під час поєднання у пари слів на станції «Ерудит».

        Відзначення Дня української мови та писемності дало змогу учням ще раз доторкнутися до джерел духовної культури рідного народу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*