Сторінками історії села Долиняни

Повна назва населеного пункту-село Долиняни Городоцького району Львівської області. Село знаходиться на території Долинянської сільської Ради за 7 км на південний захід від міста Городка.
За часів Галицько-Волинське князівства – це було невелике поселення слов’ян, яке з  XIX ст. належало до Городоцького староства. Воно, як і інші населені пункти князівства, зазнало татаро-монгольської навали, починаючи з 1241 року
Відносно  походження назви села існує дві версії. Першу з них наводить К. Фалькевич в <<Монографії Городоцького повіту>>(Городок,1896р.). Він пояснює назву села Долиняни тим, що воно лежить в мальовничих долинах.
Інша версія, що село одержало назву від його власників, польських феодалів, на прізвище Долинянські. Про це свідчать спогади жителів села, а також родинна гробниця на польському кладовищі. Один з останніх, кому належало село,-це граф Долинянський (1814-1896рр.). Його могила є на місцевому цвинтарі і служить архітектурною пам’яткою нашого села .
Перша письмова згадка про с. Долиняни відноситься до 1443 року. Ця дата наводиться львівськими вченими в <<Історії міст і сіл УкраїнськоїРСР>>(львівська область. К., 1968р.). Деякі письмові відомості про село маємо в XVIIст. Дослідник В. Лаба, спираючись на архівні матеріали, наводить факт нападу на село татар в 1629 році, де вони знищили 6 хат. У 1672 році турецький паша Омер-Алі захопив Городок та навколишні села. Жителі села потрапили у полон, але польський король Ян III послав кінний загін, який визволив полонених.
Більш точні дані про село є за XIX ст., які наводить Кароль Фалькевич ,польський краєзнавець. Село являло собою парафію римо-католицького обряду, яка знаходиться у м. Городку, і греко-католицького обряду в с. Вовчухи.У Долинянах,на той період, було100 хат. Школа відсутня. Про участь жителів села у громадському житті дані не наводяться. Однак, можна зробити припущення, що деякі з них брали в ньому участь завдяки діяльності пароха сс. Вовчухи і Долиняни –Василя Загаєвича. Як відомо, з ним підтримував тісні зв’язки І. Франко.
З іменем І. Франка пов’язанаподія в історії долинянської церкви. Про це свідчить меморіальна таблиця на фасаді дзвіниці. У травні 1901 року І. Франко  приїхав на Зелені свята в гості до В. Загаєвича. Так, як Михайло Сіромський, активіст  <<Просвіти>> з с. Вовчухи, що читав <<Апостола>> в обох селах, захворів, то отець Загаєвич запропонував І. Франку прочитати <<апостола>>. Обидві церкви були переповнені. Ці дані знаходимо у книзі В.Загаєвича <<Твори>>.(Львів, Каменяр,2001р.)
Згідно церковної метрики у 1875 році село займало 6,56 кв. км, в ньому проживало 150 римо-католиків і 5 євреїв.